Çanakkale; Ege Denizi ile Marmara Denizini birleştiren Çanakkale Boğazı’nın iki yakasında, Avrupa ve Asya’da toprakları bulunan ilimiz 9.817 km2’lik bir alanı kapsar.
Çanakkale, Edirne, Tekirdağ ve Balıkesir il sınırları ile çevrilidir. İl sınırları içinde; Ege Denizinde Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada ile Bozcaada ilçeleri bulunmaktadır.
Çanakkale, Türk ulusu için bağımsızlık ve hürriyet söz konusu olduğunda nasıl bir kahramanlık sergileyebileceğimizin kanlı canlı kanıtı olan en önemli şehirlerimizden biridir. Birinci Dünya Savaşı cephelerinden olan Çanakkale’nin her bir metrekaresi zaferlerle ve destanlarla doludur. Bu mukaddes şehir dünya tarihine ‘Çanakkale Geçilmez’ sözünü bir daha silinmemek üzere kazımıştır.
12 İlçesi, 576 köyü bulunan İlin 2021 yılı toplam nüfusu 557.276’dır. Nüfus bir önceki yıla göre 15.728 artmıştır. Bu nüfus, 280.334 erkek ve 276.942 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: %50,30 erkek, %49,70 kadındır.
İl Nüfusunun % 3.8’si ( 20.521) Esnaf, % 1.8’i ( 9.862) tacirdir. Esnafların % 76’sı erkek %24’ü kadındır.
İlimizde 32 Esnaf Odası, 1 ESOB, 3 Ticaret ve Sanayi Odası, 832 Kooperatif , 2 Ticaret Borsası, 4 AVM, 3 Hal, 12 Üretici Örgütü, 7 Küçük Sanayi Sitesi, 3 Organize Sanayi Bölgesi, 10 Ziraat Odası,16.173 Tarımsal İşletme 5.843 Şirket ve Şubesi, 82 Banka Şubesi, 1 Teknoloji Geliştirme Bölgesi 1, Arge Merkezi vardır.
Toplam 38 enerji santralı faaliyet göstermektedir.
Rekabet Gücü Yüksek Sektörleri; Gıda Ürünleri İmalatı, Seramik Sanayi , Mobilya Sanayi , Anametal Sanayi şeklindedir.
18 Mart 2022’de Mega Projemiz 1915 Çanakkale Köprüsü hizmete açılmıştır.
Aynı zamanda Troya, Assos, Alexandria Troas, Apollon Smintheus, Parion gibi arkeolojik değerlere de sahip olan Çanakkale, hem tarihi, hem doğası ile gezip görülmeyi en çok hak eden illerimizden biri. Yerel değerlerini korumuş, tarihi ve kültürel varlıklarına sahip çıkmış, temiz, düzenli ve yaşanabilir bir şehir Çanakkale. Türkiye ortalamasına göre şehirleşmesi daha düzgün, nüfusu daha düşük bir kent. Ayrıca Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi gibi büyük ve gelişmiş bir üniversiteyi de bünyesinden barındırıyor. İstanbul’a yakınlığı ise ulaşım açısından büyük avantaj sağlıyor.
Çanakkale topraklarının görüntüsü genellikle dağ ve tepelerle kaplı alanların vadilerle parçalanmış engebeli halinden oluşur. En yüksek kesimleri Kaz Dağları’dır. Geniş alana yayılmış ova ve platoları pek yoktur. Çanakkale’nin ormanlık alanı şehrin yarıdan fazlasını kaplıyor ama sanayileşme konusunda hızlı ilerleyişi bu durumu yakın gelecekte tersine çevirebilir.
Çanakkale’de iklimin belirleyici faktörü şehri ortadan ayıran Çanakkale Boğazı’dır. Akdeniz ve Karadeniz iklimleri arasında bir geçiş iklimi hüküm sürer. Ilıman bir şehirdir. Gelibolu Yarımadası, Balkanlardan gelen havanın etkisiyle biraz daha soğuktur. Kar yağışı ortalaması düşüktür.
Küresel ekonomi zincirinde yaşanan sorunlar ve girdi maliyetlerindeki olağanüstü artışlara rağmen sanayicilerimiz azimle çalışmaya devam etmekte. Özellikle Mart ayında dünya ve ekonomi gündeminde devam eden Ukrayna-Rusya savaşı dünya ticaretinde belirsizlik yaşanmasına sebep olmaktadır. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen ihracatımızda istikrarımızı koruyoruz. Ülke olarak üretmeye, kent ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyoruz.
TÜİK tarafından açıklanan güncel verilere göre, Ülkemizde Şubat ayında genel ticaret sistemine göre ihracat %25,4, ithalat %44,5 artarken, Çanakkale’de Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat %15,6 artarak 16,3 milyon dolar, ithalat %17,1 azalarak 8,8 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan dış ticaret verilerine göre; ihracat 2022 yılı Şubat ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %25,4 artarak 20 milyar 4 milyon dolar, ithalat %44,5 artarak 27 milyar 885 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Genel ticaret sistemine göre ihracat 2022 yılı Ocak-Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %21,4 artarak 37 milyar 580 milyon dolar, ithalat %49,2 artarak 55 milyar 733 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ekonomik faaliyetlere göre ihracatta, 2022 Şubat ayında imalat sanayinin payı %94,4, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı %3,4, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı %1,5 oldu.
Ocak-Şubat döneminde ekonomik faaliyetlere göre ihracatta imalat sanayinin payı %93,9, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı %3,7, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı %1,8 oldu.